Slovensko patrí ku krajinám s nízkym výskytom tuberkulózy

23.03.2009 Poprad

Vyšné Hágy 23. marca (TASR) - Slovensko patrí medzi krajiny s nízkym výskytom tuberkulózy (TBC), ale bacily nepoznajú hranice.
\"V roku 2008 sme mali na Slovensku celkovo 652 prípadov TBC, z toho 577 bolo nových a v 75 prípadoch išlo o recidívu. Až dvadsať percent bolo zistených náhodne, bez akýchkoľvek ťažkostí pacienta, \" povedal pre TASR v predvečer Svetového dňa TBC Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.
Na otázku o príznakoch ochorenia v úvodnom štádiu Solovič odpovedal, že sú to slabosť, potenie, mierne zvýšené teploty a kašeľ. \"Ak trvá kašeľ viac ako tri týždne, pacienta by mal vyšetriť odborník na pľúcne choroby. Na Slovensku nemáme biele miesta na mape, teda oblasti, ktoré by neboli pokryté týmto odborníkom. Práve kašeľ je najčastejším príznakom choroby\".
Napriek pokroku zostáva TBC stále veľkým globálnym problémom. Každoročne sa diagnostikuje vo svete takmer deväť miliónov nových prípadov a viac ako 1,5 milióna pacientov zomrie v dôsledku TBC. Odborníčka z ministerstva zdravotníctva Eva Rozborilová v rozhovore pre TASR vyzdvihla súčasný systém očkovania. Informovala, že od roku 1994, kedy bolo do Národného registra TBC nahlásených 1748 prípadov, došlo na Slovensku k poklesu chorobnosti. V roku 2003 po prvýkrát neprekročil počet nových prípadov ochorenia hranicu tisíc pacientov. Vlaňajších 652 prípadov predstavuje z pohľadu štatistiky 12,07 novozistených ochorení na 100.000 obyvateľov. Išlo prevažne o pľúcne formy TBC. Najviac pacientov je už tradične v obidvoch východoslovenských krajoch. V ostatných rokoch pribúda ochorení v rómskej komunite a to nielen medzi dospelými, ale aj v detskej populácii. Z minuloročných 14 prípadov detskej tuberkulózy, bolo v trinástich prípadoch ochorenie diagnostikované práve u rómskych detí.
 

Vyberte región